Întotdeauna proaspete și gata să vă aducă mâncarea la perfecțiune. Ierburile aromatice aparțin inevitabil secretelor artei noastre culinare. Nu au nevoie de mult spațiu și vor produce totuși o recoltă bogată, de care vă puteți bucura zilnic. Puteți cultiva cu ușurință, toate aceste ierburi aromatice în bucătărie, sau pe balcon.  

Cum cultivăm ierburile aromatice

Puteți cultiva ierburi, fie din semințe, fie din răsaduri pe care le puteți cumpăra din magazinele specializate. Puteți crea condițiile ideale pentru plantarea ierburilor într-o jardinieră portabilă, cu ventilație reglată și umiditate controlată. De asemenea puteți folosi și  ghivece de turbă pentru răsaduri, care încap și pe pervazul unui geam. Puteți plasa răsadurile și într-o solariu de balcon.

Rozmarinul

O plantă cu o aromă tipică, care este ideală pentru aromatizarea cărnii fripte, a peștelui, a pastelor sau a cartofilor. Este folosit și în cosmetică și are un efect pozitiv asupra inimii, creierului și digestiei. Pentru cultivarea rozmarinului, alegeți o locație însorită, un sol mai uscat și permeabil.

Cum depozităm rozmarinul: Înfășurați într-un șervețel de hârtie umezit, puneți într-o pungă și păstrați la frigider. (rezistă doua saptamani)

Busuiocul 

O plantă cu uleiuri esențiale, care nu trebuie să lipsească de pe parapetul geamului dvs. Busuiocul este iubitor de căldură, îi plac locurile însorite și solul bine drenat. Este un antioxidant foarte puternic. Cel mai des este folosit pentru a asezona supe, paste, pizza, salate de legume sau diverse sosuri.

Cum depozităm busuiocul: Puneți-l într-un pahar cu apă. (la temperatura camerei, rezistă aproximativ 1 săptămână)

Mărarul

O plantă perenă nepretențioasă care, pe lângă sosul de mărar, poate fi folosită și pentru conservarea castraveților sau pentru aromatizarea mielului, peștelui, cartofilor sau salatelor. Pentru cultivare, mărarul necesită o locație însorită și un sol bine drenat, bogat în nutrienți. Ajută la îmbunătățirea digestiei, reduce respirația urât mirositoare și poate chiar reduce inflamațiile.

Cum depozităm mărarul: Se împachetează într-un șervețel umezit, se pune într-o pungă de plastic și se păstrează la frigider. (rezistă două săptămâni)

Frunza de pătrunjel

O plantă cu gust ușor amar, care este partenerul ideal în supe, legume prăjite, sosuri, dips sau salate, și nu doar ca decor. Conține potasiu, care ajută la reglarea circulației sângelui în corpul uman. Pătrunjelul poate fi neted, pestriț sau creț.

Cum depozităm frunza de pătrunjel: Puneți într-un pahar cu apă, acoperiți cu o pungă și puneți la frigider (rezistă până la două săptămâni)

Coriandrul

Coriandrul, cunoscut și sub numele de pătrunjel chinezesc, se caracterizează printr-un gust și o aromă pătrunzătoare. Este o plantă care necesită sol permeabil și un loc însorit pentru a crește. Este un ingredient comun în mâncărurile asiatice, mexicane și indiene, este folosit pentru a aroma salate și supe.

Cum depozităm coriandrul: Puneți coriandrlu într-un pahar cu apă, acoperiți cu o pungă de microten și dați la frigider. (rezistă 1 săptămână)

Menta

Menta este o plantă ideală pentru a fi cultivată în recipiente, deoarece rădăcinile sale pot crește necontrolat în grădină. Menta, împrospătează nu doar diverse băuturi și coktail-uri, ci este potrivită pentru dressing-uri, dips, marinade și chiar supe.

Cum depozităm menta: Puneți menta într-un pahar cu apă, acoperiți cu o pungă și dați la frigider (rezistă aproximativ 10 zile)

Melisa

Mirosul delicat de citrice și gustul melisei este cireașa de pe tort atunci când creați diverse rețete dulci, sau salate de fructe. Are un efect pozitiv asupra digestiei și ajută la calmarea sistemului nervos. Iubește locurile însorite și solul permeabil.

Cum depozităm melisa: Asemeni mentei, puneți melisa într-un pahar cu apă, acoperiți cu o pungă și dați la frigider (rezistă aproximativ 10 zile)

Arpagic

O plantă versatilă și proaspătă, care îmbunătățește gustul tartinelor, supelor, sosurilor, cărnii, cartofilor și peștelui. Arpagicul iubește soarele, chiar semi-umbra și solul permeabil, îl puteți cultiva atât pentru consum, cât și în scop ornamental. Conține o cantitate mare de vitamina C și beta-caroten. Consumul său regulat ajută la întărirea imunității și are un efect pozitiv asupra digestiei.

Cum depozităm arpagicul: Puneți-l într-un șervețel de hârtie umezit, înfășurați-l într-o pungă și dați la frigider. (rezistă până la două săptămâni)  

Cimbrul

Cimbrul predomină în bucătăria mediteraneană, este folosit pentru a asezona carnea înăbușită, peștele, sosurile, pizza, produsele de copt și legumele prăjite. Iubește soarele și solul mai uscat, permeabil. Cimbrul este folosit popular și în scopuri medicinale - ajută la tratarea problemelor digestive, sau a bolilor inflamatorii ale tractului respirator superior. Îl puteți cultiva atât pentru consum, cât și ca plantă ornamentală.

Cum depozităm cimbrul: Păstrați într-un șervețel umezit, împachetat într-o pungă de microten, la frigider. (rezistă până la două săptămâni)  

Maghiranul

Maghiranul aparține plantelor iubitoare de căldură, îi place soarele și solul bine drenat. În bucătărie se folosește la asezonarea cărnii, în sosuri, supe, sau în diverse marinade. Ajută la calmarea sistemului digestiv.

Cum depozităm maghiranul: Păstrați într-un șervețel umezit, împachetat într-o pungă de microten, la frigider. (rezistă până la două săptămâni)  

Oregano

O plantă perenă foarte rezistentă și ușor de cultivat. Oregano (cunoscut și ca măghiran comun) este folosit în mod popular pentru a aroma pizza, supe, cartofi, sau sosuri de roșii. În plus, are și efecte vindecătoare - îmbunătățește digestia, ajută în inflamațiile ficatului și elimină crampele stomacale. Poate fi folosit și extern, sub formă de baie pentru a trata eczemele sau erupțiile cutanate.

Cum depozităm oregano: Păstrați într-un șervețel umezit, împachetat într-o pungă de microten, la frigider. (rezistă până la două săptămâni)  

Leurda (Usturoiul Ursului)

O plantă cu aromă distinctă și gust picant, din care puteți face pesto, o puteți folosi și în tartine, marinade, sosuri, supe și salate. Usturoiul ursului ajută și la problemele de sănătate, cum ar fi durerile de cap frecvente, bolile tractului respirator superior și, de asemenea, întărește imunitatea. Potrivit și pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială.

Cum depozităm leurda: Păstrați într-un pahar cu apă, acoperit cu o pungă de microten, la frigider (va rezista aproximativ o săptămână)